Avrupa’da rüzgar çiftliklerinin yakınında yaşamak tercih ediliyor
Fransız Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından yapılan son araştırmaya göre Fransa’da vatandaşların %76’sı daha fazla rüzgar çiftliği inşa edilmesini destekliyor. Rüzgar türbinlerinin kurulduğu bölgelerde ek istihdam olanaklarından, hanelerin fatura giderlerindeki düşüşe kadar birçok fayda sağladığını belirten Ülke Enerji, bilinçli toplumların tüketilen enerjinin üretimine de duyarlı yaklaştığını aktarıyor.
Yayınlanma :
12.05.2022 18:20
Rüzgar çiftliklerine yakın yaşayanlar mutlu
Modern dünyada insanlar, tükettikleri her şeyin kaynağını sorgulamaya başladı. Hayatlarının önemli bir parçası olan elektriğin üretimi ve enerji kaynaklarının kullanım şekli de bu sorgulamalar arasında yerini alıyor. Elektriğin üretimini sorgularken kaynakların tüketimine de dikkat eden bireylerin yaşam anlayışları da bu doğrultuda şekilleniyor. 236 GW kurulu rüzgar enerjisi kapasitesine sahip Avrupa kıtasının genelinde kamuoyunun çoğunun rüzgar çiftliklerinin artışını desteklediği, yapılan araştırmada ortaya çıktı. İrlanda’da %79, Almanya’da ise %78 oranında desteklenen rüzgar çiftlikleri, gittikçe kötüleşen iklim koşulları ve temiz enerjiye geçiş süreci için oldukça büyük role sahip. Rüzgar santrallerinin sağladığı temiz enerji ile çevreye zarar vermeden, bulunduğu bölgeye uyum sağladığını aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar türbinleri etrafında yaşayan insanların bulundukları konumdan dolayı mutlu olduğunu belirtiyor.
Her bir rüzgar türbini 10 milyon euroluk ekonomik faaliyete sebep oluyor
Dünyada ve Avrupa’da insanlar rüzgar enerjisinin yayılmasını, dolayısıyla da türbinlere yakın bölgelerde yaşamlarını sürdürmeyi destekliyor. Bu desteğin sebepleri arasında temiz enerji geçişine olan duyarlılığın artışı ile birlikte rüzgar çiftliklerinin bulunduğu bölgelerde ciddi ekonomik faaliyetlere olanak sağlaması da yer alıyor. Her yeni kurulan rüzgar türbini, ortalama olarak 10 milyon euroluk ekonomik faaliyet doğuruyor. Ortaya çıkan bu gelirin çoğu ise santralin bulunduğu bölgede kalıyor çünkü rüzgar türbinleri, santrallerin kurulum aşamasından başlayarak yeni yerel işlerin oluşmasına da sebep oluyor. Aynı zamanda rüzgar; gaz, kömür ya da nükleer gibi kaynaklara kıyasla daha kolay ulaşılabilir ve ucuz olduğu için elektrik faturaları üzerinde de ciddi düşüşlere sebep oluyor. Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, tüm avantajlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’de de rüzgar enerjisi kapasitesini ve rüzgar türbini kurulumlarını artırmanın önümüzdeki dönemlerde hem ekonomiye hem de bireylere sağlayacağı faydaların göz ardı edilemeyeceğini vurguluyor. Aydın ayrıca Avrupa Komisyonu’nun, 2030 itibariyle birlik genelinde 483 GW rüzgar kurulu güç hedefini geniş kamuoyu desteğine dayandırdığını ve Türkiye’deki rüzgar türbinlerinin daha hızlı devreye alınarak ekonomik etkilerini göstermesiyle birlikte benzer bir sempatinin ülkemizde de baskın geleceğine inandığını ekliyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: