Tacikistan sanayi ve teknoloji bakanı’ndan işbirliği çağrısı
Tacikistan Sanayi ve Teknoloji Bakanı H.E. Sheralı Kabir, ASO 2. OSB’yi ziyaret ederek bölgede yaralan SOM Civata fabrikasında incelemelerde bulundu. ASO Başkan Yardımcısı ve 2. OSB Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan ve bölgede yer alan bazı sanayiciler de bulundu.
Yayınlanma :
16.12.2021 09:54
Ankara hakkında da bazı bilgiler veren Ardıç sözlerine şöyle devam etti:
“Ankara sahip olduğu 130 Ar-Ge merkezi, 39 tasarım merkezi, 10 Teknoloji Geliştirme bölgesi (TGB) ve 13 Organize Sanayi Bölgesi ile Türkiye’nin diğer illerine göre önemli bir üstünlüğe sahiptir. Ankara 2020 yılında yaptığı 7,8 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye’de en çok ihracat yapan 6. İl konumundadır. Muhtemeldir ki 2021 sonunu 9,5 milyar dolar ihracat rakamı ile kapatacağız. Ankara ihracatının %82’si sanayi sektörü tarafından gerçekleştirilmektedir. 2020 yılında Türkiye’nin toplam savunma sanayi ürün ihracatının %33’ünü Ankara tek başına gerçekleştirmiştir.
Türkiye’nin başkenti ve en kalabalık 2. şehri olan Ankara, Bölgelere Göre Gayrisafi Katma Değer (GSKD) üretiminde de Türkiye’nin 2. büyük kentidir. Ankara, savunma, makine, medikal, ulaştırma, elektrik ve madencilik sanayii ile müteahhitlik gibi güçlü sektörleri ile ön plana çıkmaktadır. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içerisinde 37, İlk 1000 ihracatçısı içinde ise 47 Ankara firması bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” sıralamasında 22 Ankara firması yer almaktadır. Ankara, gerek sanayi bölgeleri, gerek teknoloji gelişim merkezleri ve gerekse sahip olduğu insan kaynağı açısından Türkiye’nin diğer birçok kentine göre daha avantajlı durumdadır. Sahip olduğu bu avantajlar da ülke ekonomisine katma değer olarak yansımaktadır. Ankara, ilerleyen yıllarda teknolojik dönüşümünü daha da hızlandıracak ve Türkiye’nin teknoloji üretim ve ihracat üssü konumunu güçlendirecektir. Biz de Ankaralı sanayiciler olarak belirlemiş olduğumuz vizyon ve misyon çerçevesinde Ankara’nın rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamaya devam ederek, “Başkentin sanayiinden sanayinin başkentine” hedefimize doğru kararlı adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.
Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir ise böyle bir organize sanayi bölgesinin Tacikistan’a kurulması gerektiğini söyleyerek, “Böyle bir sanayi bölgesini Tacikistan’da birlikte kurmamız gerekir. 6 bin çeşit üretimimizi Avrupa Birliği’nin 500 milyona yakın nüfusuna gümrüksüz gönderebiliriz. Türkiye’deki yatırımcıların bizim sanayi bölgemize gelip orada bir yatırım yapsalar ileride biz Avrupa’ya enerjiden üretilen daha az vergiye satabiliriz. Tacikistan’da güçlerimizi birleştirerek oradaki bizim ham maddemizden kullanarak geniş bölgemizde bir iş birliği potansiyelimiz çok geniş. Pazarımız da çok büyüktür. Onu kullanarak iş birliği çerçevesinde yolumuza devam edebiliriz” diye konuştu.
Kabir, daha sonra Türkiye’ye iş birliği teklifinde bulunarak şunları söyledi:
“Benim bildiğim kadarıyla Türkiye, Çin’e gönderdiği malları deniz üzerinden 15 bin 500 kilometreyi aşarak gidiyor. Ama kara yollarıyla bu Tacikistan üzerinden olursa uluslararası kara yollarıyla bu sayı 3 bin 800 kilometreye düşüyor. Bu konuda konuşacak çok şeyler var ama önemli hedefimiz şöyle ki siz de Tacikistan’a gelip oradan kazançlarınızı elde etmek için bir araya gelip iş birliği konusunda birlikte çalışalım. Biz de sizden tecrübe öğrenelim.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: