• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • YATIRIM
  • GÜNCEL
  • ANALİZ
  • GAYRİMENKUL
  • SANAYİ
  • TEKNOLOJİ
  • ENERJİ
  • TARIM TURİZM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GAYRİMENKUL
  3. Kamu Müteahhitleri Vergi Tevkifat Oranlarında Kapsayıcı İyileştirme Bekliyor
GAYRİMENKUL
Yayınlanma: 21 Nisan 2025 - 20:49
Reklam

Kamu Müteahhitleri Vergi Tevkifat Oranlarında Kapsayıcı İyileştirme Bekliyor

İnşaat sektörünün her kesiminden gelen yoğun talep çerçevesinde, yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işlerinde hakedişler üzerinden yapılmakta olan %5 oranındaki Gelir ve Kurumlar Vergisi tevkifatının %2’ye indirilmesi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, yayımlanan 9707 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın sektör tarafından olumlu bulunduğunu ifade etti.

GAYRİMENKUL
21 Nisan 2025 - 20:49
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kamu Müteahhitleri Vergi Tevkifat Oranlarında Kapsayıcı İyileştirme Bekliyor
Sadece belli iş alanlarını kapsayan söz konusu kararın yanı sıra, ciddi sıkıntılar yaşayan sektörün kamu projelerinde vergi tevkifat oranının indirilmesi ihtiyacının bulunduğunu vurgulayan Başkan Eren; “Bilindiği üzere, birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerinde tevkifat oranı 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %3 olarak uygulanmakta iken, 04 Şubat 2021 tarihli ve 31385 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 3491 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile %5’e yükseltilmiştir.

Söz konusu %5’lik oran, üstlenilen işlere ilişkin kâr oranının yaklaşık %20 ila %25 olarak varsayıldığı anlamına gelmekle birlikte, girdi maliyetlerinin sürekli arttığı, finansmana erişimin zorlaştığı, kredi faiz oranlarının yüksek olduğu günümüzün ekonomik ortamı ve piyasa şartları karşısında, inşaat sektörü için böyle bir kârlılık oranı öngörülmesi gerçekçi olmamaktadır. Ayrıca, özellikle kamu projelerinde hakediş tahsilatlarında uzun gecikmeler yaşanmakta olup %5 oranında yapılan vergi tevkifatı firmaların nakit akışlarına ciddi olumsuz etkiler yapmaktadır.

Bu nedenlerle, bir süredir Birliğimiz tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde yapılan temaslarda, yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işlerinde hakedişler üzerinden yapılmakta olan %5 oranındaki Gelir ve Kurumlar Vergisi tevkifatının, sektörün sürdürülebilirliği ve firmaların üzerindeki malî yükün bir nebze hafifletilebilmesi açısından, %2’ye indirilmesi talebimiz gündeme getirilmektedir.

30 Mart 2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 9707 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; demiryolu hattı, tramvay, monoray, finiküler, metro ve şehir içi raylı ulaşım sistemleri inşaat ve onarım işleri için vergi tevkifat oranlarının düşürülmesi, ağır malî sorunlar içerisinde bulunan ilgili firmalarımız için önemli bir destek olmuştur. Bu vesileyle, Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri ve sektörümüz adına Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e ve Bakanlık yetkililerine en içten teşekkürlerimizi sunmak isterim. Ancak bahse konu düzenleme ile yalnızca kısıtlı sayıda inşaat/onarım faaliyeti için vergi tevkifat oranı %1’e indirilmiş, sektörün çok büyük kısmını oluşturan, farklı büyüklüklerdeki firmaları kapsayan genel inşaat ve onarım faaliyetlerine yönelik olarak uygulanan %5’lik vergi tevkifat oranında bir iyileştirme yapılmamıştır.

Sektörde yaşanan derin sorunlar, yüksek enflasyon ve kredi faiz oranları dikkate alınarak, müteahhitlik firmalarının üzerindeki bu yüksek vergi yükünün hafifletilmesi adına 9707 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda anılan iş kolları haricinde olup 4734 sayılı Kanun kapsamında ihale edilmiş veya kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar tarafından ihalesi yapılmış yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işlerinde hakedişler üzerinden yapılmakta olan Gelir ve Kurumlar Vergisi tevkifatının %2 düzeyine indirilmesi sektörümüz için bir ihtiyaçtır.

Yıllardır sektörümüze verdikleri büyük destek ile yolumuza ışık tutan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e bu süreçte kaydedilen ilerleme için bir kez dada teşekkürlerimizi sunuyor, kapsamlı ve nihai çözüm için 4734 sayılı Kanun kapsamında ihale edilmiş veya kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar tarafından ihalesi yapılmış yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işlerinde tevkifat oranının %2’ye indirilmesi hususunda güçlü desteklerini bekliyoruz.“ dedi.

Reklam
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Hizmet Üretim Endeksi verileri açıklandı... Gayrimenkul hizmetleri revaçta
Hizmet Üretim Endeksi verileri açıklandı... Gayrimenkul hizmetleri revaçta
İnşaat üretimi yıllık büyüme sürüyor... Aylık bazda yavaşlama hâkim
İnşaat üretimi yıllık büyüme sürüyor... Aylık bazda yavaşlama hâkim
Bir yıldır satılamayan arsa Gayrimenkul PR yöntemiyle 7 günde satıldı
Bir yıldır satılamayan arsa Gayrimenkul PR yöntemiyle 7 günde satıldı
Konutder’den uygun arsa ve erişilebilir finansman modeli
Konutder’den uygun arsa ve erişilebilir finansman modeli
Son Haberler
Bakan Yerlikaya'dan zehir tacirlerine karşı kararlılık mesajı
Bakan Yerlikaya'dan zehir tacirlerine karşı kararlılık mesajı
Bakan Yumaklı: Kuraklık ve çölleşmeye karşı hedef sürdürülebilir gelecek
Bakan Yumaklı: Kuraklık ve çölleşmeye karşı hedef sürdürülebilir...
TÜRK-İŞ, yüzde 16’lık zam teklifini reddetti! Yeni ve makul teklif sunulmalı
TÜRK-İŞ, yüzde 16’lık zam teklifini reddetti! Yeni ve makul teklif...
Hizmet Üretim Endeksi verileri açıklandı... Gayrimenkul hizmetleri revaçta
Hizmet Üretim Endeksi verileri açıklandı... Gayrimenkul hizmetleri...
İnşaat üretimi yıllık büyüme sürüyor... Aylık bazda yavaşlama hâkim
İnşaat üretimi yıllık büyüme sürüyor... Aylık bazda yavaşlama...
Mitsubishi Electric Türkiye, Data Center Ankara’da sürdürülebilir veri merkezi çözümlerini tanıttı
Mitsubishi Electric Türkiye, Data Center Ankara’da sürdürülebilir veri merkezi çözümlerini tanıttı

Ana Sayfa
YATIRIM
GÜNCEL
ANALİZ
GAYRİMENKUL
SANAYİ
TEKNOLOJİ
ENERJİ
TARIM
TURİZM
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
  • ANALİZ
  • ENERJİ
  • GAYRİMENKUL
  • GÜNCEL
  • SANAYİ
  • TARIM
  • TEKNOLOJİ
  • TURİZM
  • YATIRIM
  • Video Galeri
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim